23 Aralık 2007 Pazar

(Haber Analiz) Davul zurnayla politik raks


Sabah Gazetesi'nin dünkü sayısında yer alan, "Mor ve Ötesi grubunun, Eurovision'a, elektro gitarla davul-zurnanın kullanıldığı folklorik bir rock şarkısı hazırlayacağı" haberi, şaşkınlık ve aynı zamanda heyecan yarattı.

Habere göre, grup üyeleri, hazırlayacakları şarkıya davul zurna sesiyle takviyede bulunacaklarını açıkladı. Mor ve Ötesi, TRT'ye üç şarkı teslim edecek. Bu şarkılardan biri, davullu zurnalı rock şarkısı olacak. Diğer ikisi ise grubun kendi tarzında rock eseri olacak.

Yani görünen, seçilecek şarkının kültürü temsil iddiası içeren davul zurna şarkısı olacağı. Eurovision hayranlarının ve genel kamuoyunun yanıtını merak ettiği ve tartışmaya başladığı konular ise şunlar:

* Neden, davul ve zurna?
Türkiye 2003 yılından bu yana ama az ama çok folklorik bir şarkıyla katılıyor. Sertab Erener ve Kenan Doğulu oryantal esintilerle Avrupa kamuoyunun karşısına çıkmış, Athena ve Sibel Tüzün de sahnenin bir bölümünde folklorik öğelere başvumuştu. Gülseren'in performansı da tamamen yerel motiflerle süslü bir performanstı.

Son yıllarda birinci olan tüm çalışmalara baktığımızda, promosyonundan sahne duruşuna, verdikleri mesaja kadar başarının orjinalliğe ve değişime bağlı olduğu görülüyor, kültürel ögeler kullanılacaksa bile beklenenden çok daha radikal ve farklı bir yaklaşımla sunulması başarı şansını artıracaktır. Mor ve Ötesi, davul zurnalı çalışmalarında değişim vaat edebilecek mi?

* Neden 3 şarkı? Neden halk oylaması değil?
Kamuoyu, internet sitelerindeki yorumlarında şarkıyı halkın seçmesi yönünde bir irade bekliyor. Son kararı bir çok Avrupa ülkesindeki gibi halka bırakmak çok mu yanlış olur? Buna katılmayan bir kesim, grubun içine en çok sinen şarkıyla yarışmaya katılma hakkına sahip olduğu görüşünü dillendiriyor. Eğer gerekçe buysa ve madem ne tipte bir şarkı seçileceği belliyse, sanatçı niçin 3 şarkı yapmak yerine bir şarkıya yoğunlaşmıyor?

* Politika ve Eurovision
Mor ve Ötesi, TRT'nin seçeceği ve Türkçe seslendirecekleri eserlerinde ve promosyon süreci boyunca politik mesajlar verecek mi? Verecekse bu mesaj kimlere gidecek? Kimler tarafından anlaşılacak? TRT, sert ifadeler içeren bir şarkıya geçit verecek mi? Yoksa grubu her konuda özgür mü bırakacak? Türk kamuoyunun olası siyasi mesajlara karşı tepkisi ne olacak?


* Eurovision karnavalı
Bir çok Avrupa ülkesi, Eurovision öncesi ulusal finallerini ve şarkı tanıtımlarını saatler süren eğlenceli programlarla gerçekleştiriyor. Pop Star tarzı yarışmaların rating rekorları kırdığı ülkemizde, TRT de ilgi çekecek bir tanıtım ve eğlenceli bir haftasonu prime time yayınıyla Eurovision sezonuna başlangıç yapabilir mi?

Kamuoyunun merak ettiği ve yanıtlarını heyecanla beklediği sorular bunlar. Bütün bunların ötesinde ne olursa olsun herkes Mor ve Ötesi ve Türkiye için başarı dileklerini sunmaya başladı bile.

İlgili haber: Eurovision için davullu zurnalı rock şarkısı

5 yorum:

Adsız dedi ki...

neden ingilizce degil? grup bizi yaniltti.sag gosterip sol vurmak diye buna denir.

Adsız dedi ki...

arkadaşlar 2008 eurovision için ilk yorumumu yapıyorum.özledim sizi ayol... ben bu ingilizceye takanlara şaş kalıyorum. ya her sene ingilizce olucak diye bir kural veya adet varda ben mi bilmiyorum. dikel rumuzuma. sertap ingilizceyle birinci oldu diye artık her zaman aynı rüyayyı görmeyin. birazda kendimiz olalım arasıra ingilizce olabilir tamam ama ne bu yani her sene aynı polemik. naçizane düşüncelerim bunlar. yakında daha çok görüşücez eminim bye...

Adsız dedi ki...

arkadaslar size cok kotu bir haberim var, turkiye 2. yraifinalde yarisacak ve ne azerbejcan veja hollanda veya belcikayla yarisacak bu da nemektir ki oy alamaz o ulkelerden, bizde finale gidemiyecegis malesef, cok ama cok sinirlendim yeni haberleri duyunca, iste yari finallerde yarisacak olan ulkeler soyle:


1.yarifinal 2. yarifinal

croatia
Montengro
danimarka
Finlandiya
bulgaristan
yunanistan
portegiz
Irlanda
ukrayna
Israil
isvicre
Polonya
makedonya
Bosna
izlanda
Estonya
kibris
Hollanda
litvanya
Romenia
beyazrusya
Moldova
macaristan
San Marino
albania
Sloveniya
isvec
Norvec
turkiye
Belcika
litvanya
Andorra
gurcistan
ermenistan
tjekoslovya
Azerbajcan
malta
Rusya

Adsız dedi ki...

2.yarıfinal oylama ülkeleri tamamı değil. sırbistan ,ingiltere ve ispanya imiş.

Adsız dedi ki...

Bu ne hahahahaa biz bu sarki ile hayatta birsey yapamayiz hahahaha gülesim geliyor ja...siz eurovisiona yollayacaginiz kisileri bilmiyosunuz ,eurovisiona tarkan ,mustafa sandal,nez,petek dincöz ya da en iyisi ismail yk gelmesi lazim....ama bu grup ne ya sarki ya bak hahahahahahahaha ben bu sene eurovisiona bakmam ve almanya da oturuyorum türkiye ye de puan göndermem rezillik ja zaaten yari finali gecemeyiz biz bu sene ismail yk yi gönderin ja