19 Şubat 2008 Salı

Özel röportajlarımıza başladık...Çek Cumhuriyeti "Have Some Fun"la iddialı!

Onikipuan'ın Eurovision Özel söyleşileri bu yıl da siz müzikseverler için devam ediyor...Türkiye'de ilk ve sadece Onikipuan.com'da okuyabileceğiniz röportaj serimize Eurovision Şarkı Yarışması'nda bu yıl Çek Cumhuriyeti'ni temsil edecek olan Tereza Kerndlova'yla başlıyoruz. Kerndlova, editörümüz Hakan Yalçınkaya'nın sorularını cevapladı. İşte Çek Cumhuriyeti temsilcisiyle yaptığımız çok özel röportajın Türkçe-İngilizce tam metni...


Sevgili Tereza;

Çek Cumhuriyeti'ni 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etme onurunu kazandınız, tebrik ederiz. Çek Cumhuriyeti, ülkemize mesafe olarak çok uzak olmasa da, iletişimimizin çok az olduğu bir ülke konumunda. Bize ülkenizdeki müzikten bahseder misiniz?
- Biz ulusça müziği çok sever ve özellikle rock müzik dinleriz. Yeni nesil r&b, hip hop ve pop müziği çok beğeniyor ve ben tabii ki onları da beğenerek dinliyorum.


Ülkemize karşı rakip olmadan önce, Türkiye sizin için ne ifade ediyordu?
- İtiraf etmeliyim ki Türkiye hakkında çok bilgim yok., belki de sizin Çek Cumhuriyeti hakkında olmadığı gibi. … Ancak ülkenizin çok güzel olduğunu duydum. İnsanlar genelde orada unutulmaz ve harika tatil geçiriyorlar. Türkiye’yi görmek ve hakkında daha fazla şey öğrenmek isterim.

Çek Cumhuriyeti Eurovision Şarkı Yarışması'nda en yeni ülkelerden birisi. Maalesef 2007 deki ilk katılım başarısızlıkla sonuçlandı. Siz şarkınıza ne kadar güveniyorsunuz?
- Evvelce söylediğim gibi biz rock müziği çok seviyoruz.Bu yüzden Kabat’ı esc ye gönderdik. Çekler Kabat’a adeta tapar, albümlerini satın alır ve konserlerine gider. Maalesef, Avrupa bu tarz müzikten çok fazla hoşlanmıyor. İnsanlar genellikle başka tarz müzikleri beğeniyorlar dış ülkelerde. Bu geçen sene görüldü.

İnanıyorum ki, Avrupa şarkımdan ilk dinleyişten sonra hoşlanacak, çünkü, şarkım melodik ve hoş.

Eurovision Şarkı Yarışması'nda gelecek bir başarının kariyerinizi etkileyeceğine inanıyor musunuz?
- Bilmiyorum. Bu günlerde benim için önemli olan, diğer Avrupa ülkelerinde etki bırakacak şekilde Belgrad’a en uygun şekilde hazır olmak.. Bir insanın hayatında bir daha yaşanmayacak kadar müthiş bir deneyim olacak. Bu büyük bir şans ve yapabileceğimin en iyisini yapmak istiyorum.

Bu yarışmada yer almaya nasıl karar verdiniz? Bu şarkının size ulaşma hikayesini bizimle paylaşır mısınız?
- Çek Televizyonu Ulusal finalde yer almam için benimle görüştü ve ben de kabul ettim.Bu yarışma, yurtdışına açılmam için büyük bir şanstı. Çok iyi bir yarış çıkarttığımız için sıkı derecede zafere ulaşacağımıza inanmıştım.Bununla birlikte izleyiciler beni Eurovision’a gönderdiler ve ben bu müthiş şansa sahip oldum. Şarkımız “Have Some Fun” benim kader şarkım olmalı. Stano Simor, Amerikan besteci Gorgon Pogoda ile birlikte bu şarkıyı benim için yazdı. Şarkı üzerinde çok uzun zaman çalıştık, tekrar tekrar düzenlendi ve birden çok kayıt yaptık. Şarkının hikayesi hakkında anlatılacak aslında daha çok şey var…

Eurovision Şarkı Yarışması'nın kurallarını ve formatını nasıl buluyorsunuz? Özel olarak hoşlandığınız ya da eleştirebileceğiniz bir yön var mı?
- Bu konu üzerine çok düşünmedim ancak kurallar gereği şarkımı kısaltmak zorunda kaldım. Bu yarışmanın kendine özgü kuralları var devam ettirilmesi gereken ve ben bu kurallara karşı gelemem.

Evvelce Eurovision Şarkı Yarışması'nı takip eder miydiniz? Yarışma tarihinden herhangi bir favori parçanız var mı?
-Daha önceden Eurovision Şarkı Yarışması’nı duymuştum ve bu yarışmada doğmuş yorumcuları ve grupları biliyordum. Geçen yıl Çek Cumhuriyeti ilk defa yer aldığı zaman Eurovision Şarkı Yarışması’nı izledim. Geçtiğimiz yıl Finlandiya temsilcisi Hanna Pakarinen’i ve ayrıca Ruslana yı kesinlikle çok beğeniyorum.

Şarkınız sahnede yeniden düzenlenmiş haliyle mi karşımıza çıkacak? Düşündüğünüz herhani bir konsept var mı? İpucu verebilir misiniz?
- Şarkının düzenlemesi ulusal finalde yer aldığı şekilde olacak. Şarkıyı albümde ve radyolarda daha değişik bir şekilde sundum. Bununla birlikte 2 dansçım ve Dj ve ayrıca 2 bayan vokalistimle sahnede olacağım. Kesinlikle hoş bir performans ve şov sunacağım.

Bu röportaj için çok teşekkürler. Son olarak, Türk Eurovisionseverlere bir mesajınız var mı?
- Ben de teşekkür ederim. Umarım tüm Eurovision fanları bu sene çok eğlenir ve doğru favorilerini belirlerler.

Ropörtaj:
Hakan YALCINKAYA

***

Dear Tereza;

Congratulations!!! You have won the honour to represent Czech Republic in Eurovision Song Contest.


Czech Republic is not so far away from our country but culture exchange is unfortunately so weak…Can u inform us the music in Czech Republic?

We are nation that likes music very much and we especially listen to rock music in general. Rising generation likes r´n´b, hip hop or pop and I´m ranked among them of course.

Before being competitor against Turkey, what was our country meaning to you?
I must confess I do not know much about Turkey, maybe as much as you know about Czech republic. But I have heard it is beautiful in Turkey. People always spend there great and unforgettable holiday. I would like to see Turkey and learn more about your country...

Czech Republic is one of the newest country in ESC. Unfortunately first attempt ended in failure in 2007. I have already said we love rock music. That´s why we chose the band Kabát for last year´s ESC. Czech people adore this band Kabát, buy their records and visit their concerts. Unfortunately, Europe is not interested in this type of project. People like different kind of music abroad. It was shown last year.

How much do you rely on your song?I think that Europe could like my song because it is melodious, sunny and nice immediately after the first listening.

Allright then, do you believe that a success in ESC will contribute to your career?
I don´t know. It is necessary for me to prepare properly for Belgrade these days to make an impression on the other states of Europe. It´s going to be a great experience that doesn´t repeat once again in one´s life, I think. This is a good chance and I´m going to make the best of it.

How did you decide to participate in this contest?
Can you give us brief information about the arrival process of this song?

CT television broadcasting spoke to me to take part in national final of Eurosng and I agreed, of course. It was great opportunity to get abroad through this contest. But I hardly believed in my victory because our competition was great. Nevertheless viewers have send me to ESC and I have got this wonderful chance yet. The song “Have Some Fun“ must be my destiny song. Stano Šimor wrote it for me together with the American composer Gorgon Pogoda. We were working on it very long time, remade it several times and recorded it more than once. It would be long enough if I had to tell the whole story of my song.

How do you find esc in terms of format? Are there any specialities that you like or criticize?

I didn´t think out I had to shorten the song and all that. There are some specific rules of this competition which must be kept and that´s the way it is. I have nothing against it.

Did you follow up esc beforehand?
Do you have any favorite song in Eurovision history?
I only heard about ESC previously and I knew about some interpreters or bands that were set in this contest. I saw ESC last year for the first time when the Czech Republic first participated. I like the last year´s winner Hanna Pakarinen from Finland and Ruslana definitely.


Is the song going to be rearrenged at the esc stage?
Do you have any concept that you want to form? Can you give us a hint?

Arrangement of the song is going to be the same as it was in our national final. I presented the song in a different form then people knew from my album and radio. However, I am going to perform with my two dancers and Dj in ESC and there are going to be also two female vocalists. I´m going to prepare pleasant performance certainly that is going to be also a show.

Finally, thanks a lot for this interview.
Have u got any messages to Turkish Eurovision lovers?
I thank as well. And I wish all ESC´s fans to enjoy this year and to find the right favourite one. Thanks a lot, Tereza.

Interview by
Hakan YALCINKAYA

Hiç yorum yok: