5 Nisan 2008 Cumartesi

Polonya ile Onikipuan Özel Röportaj























Polonya'yı 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Isis Gee adlı sanatçı "For Life" adlı eser ile temsil edecek. Polonya'nın Eurovision'da aldığı en iyi dereceler 1994 yılında aldığı ikincilik ve 2003 yılında aldığı 7. lik. Isis Gee, editörümüzün sorularını yanıtladı.

Bize müzik kariyerinizden bahseder misiniz?

saca, 5 yaşımdan beri şarkı söylüyorum ve 12 yaşımdan beri profesyonelim. Hayal edebileceğiniz her çeşit müzik dalı ile kendimi yetiştirdim ve çeşitli tiyatro şovlarında ve ABD' deki çeşitli yetenek yarışmalarında yer aldım. 65.000 den fazla kalabalıklara çeşitli arenalarda şarkı söyleme imkanına sahip olduğum ve çok genç yaşımda kalbim ve ruhumu müzik yoluyla insanlara ulaştırdığım için minnettarım. Müzikal yolculuğum devam etti ve eğlenceye tutkum doymak bilmedi. 19 yaşımda iken 2 caz albümünde önemli rol oynadım ve Tony bennett in geniş orkestrasının ılışında yer aldım. Yakın zaman sonrasında 1.5 yıl için bir jaz band ile Asya turunda sunuldum. Dönüşümde Los Angeles'a taşındım ve Whitney Houston, Celine Dion, Barbara Streisand ve daha birçoklarına hit şarkılar yazmış ve işinde etkin bir söz yazarı olan Steve Dorff ile çalışma
şansına eriştim. Polonyalı sevgili kocam ile tanışmam üzerine, ona olan aşkım eninde sonunda beni Polonya'ya taşınmaya sevk etti. Babaannem Polonyalıydı, böylece Polonya daima kalbimdeydi. Geçen Eylül'de "Hidden Treasure" adlı Universal etiketli albümüm yayınlandı. Kısa süre sonra Polonya'da ünlüldızlarla Dans ta yer aldım.

Şimdi, 2008 yılında Polonya'yı Eurovision'da temsil etmenin olağanüstü ayrıcalığını taşıyor ve inanılmaz derecede onur duyuyorum.

Ülkemize karşı rakip olmadan önce, Türkiye sizin için ne ifade ediyordu? Hiç Türkiye'de bulundunuz mu? Bu seneki şarkımızı dinlediniz mi?

Henüz Türkiye'yi ziyaret etme şansına erişemedim, ancak bu yıl bir zaman içinde gelmeyi arzu ediyorum. Dürüstçe söylerim ki, bu yıl tüm şarkıları henüz dinlemedim, ama tabii ki Türkiye'nin şarkısını da izleyeceğim! Türkiye zengin kültü ile güzel bir ülke olmalı. Hyatım boyunca bazı Türklerle karşılaştım ve gerçekten arkadaşça idiler. Belgrad'da Türk temsilciler ile karşılaşmayı umuyorum.






















En beğendiğiniz Polonya Eurovision parçaları hangileridir?

ABD'de yaşarken ESC'yi bilmiyordum, çünkü orada bugüne kadar yayınlanmadı.Geçmişllardan bazı şarkıları dineldim ve çok etkilendim. Hepsi tamamen farklı idi ve her biri değişik yönlerden çok özeldi. Polonya şarkıları söz konusu olduğunda, 1994 te Edyta Gorniak tarafından seslendirilen "To Nie Ja" adlı parçadan gerçekten hoşlanıyorum.

Şarkınıza ne kadar güveniyorsunuz?

"For Life" evrensel aşkın en üst derecesi hakkında. İçimizde hissettiğimiz ve bir başkasına verdiğimiz bu güzel heyecanla kutsanma hakkında... Bu şarkı benim için çok hoş ve kalbime yakın. Eşim ve benim de hissettiğimiz aşkla bu şarkıyı yazdım, düzenledim ve ürettim.En parlak niyetim bu şarkının ESC de birçok insana mümkün olduğunca dokunması, içimizde hissettiğimiz ve paylaşabildiğimiz aşk hediyesini onlara hatırlatması...

Eurovision'da gelecek bir başarının kariyerinize katkı yapacağını düşünüyor musunuz?

Bu benim gözlerimin inanamayacağı bir yolculuk oluyor. Polonya'yı temsil etmek için seçilmem inanılmaz onur verici ve müziğimle aşkın ışığını mümkün olduğunca çok insanla paylaşmayı tüm kalbimle dilerim.Umarım Polonya'yı gururlandırırım.

Bu yarışmada yer almaya nasıl karar verdiniz?

Naçizane olarak söylemeliyim ki, gerçekten Polonya elemelerinde yarışmak için tüm Polonya'dan yüzlerce e-mail aldık. O zaman için Eurovision hakkında hiçbir bilgim yoktu, çünkü ABD'de gösterilmemekteydi.Bir şarkı ile katılmaya karar verdiğimizde bunun tüm insanların kalbine dokunabilecek ve benim kalbime de yakın bir şarkı olmasını istedim. Aylar geçti ve ben hala Polonya'yı temsil edeceğime inananmıyorum.

Şarkının size ulaşma hikayesinden bahseder misiniz?

Birkaç aydır kocama hediye olması için bu şarkı üzerinde çalışıyordum. Sonra bir anda bu şarkıyı Polonya elemelerinde demo olarak finalistler arasında bulduk.Sonrasında düzenlemesini, programlaması, vokaller ve prodüksiyon üzerinde çalışmaya başladım. Sonra Polonya Radyo Televizyonu'ndan Adam Sztaba ile orkestrasyon üzerine yakınlaştık.2006 Alman Grammy Ödül sahibi Simon Gogerly mixlerini tamamlamasıyla şarkı son haline geldi.

Önceden Polonya elemelerinde yarıştınız mı?

Hayır, bu ilk oluyor.

Eurovision Şarkı Yarışması'nın kurallarını ve formatını nasıl buluyorsunuz?

Avrupa kültürünü ve müziğinin değerini artırmak için gerçekten ilginç bir yol. Bu bir gecede 43 ülkenin şarkısını dinliyorsunuz ve Eurovision'un müzikal bereketi ile coşuyorsunuz.

Önceden Eurovision Şarkı Yarışması'nı takip eder miydiniz? Yarışma tarihinden herhangi bir favori parçanız var mı?

Yarışma ABD'de bilinmiyor. Bununla birlikte son zamanlarda yarışmanın Amerikan versiyonunun olacağını duymak heyecan verici!

Celine Dion ve Lara Fabian'ın ESC performanslarını istemiştim ve gerçekten olağanüstü buldum.

Mayıstan önce promosyon turu yapmayı düşünüyor musunuz? Türkiye bu programa dahil mi?

ıkçası Türkiye'ye gelmeyi çok isterdim ama maalesef tüm ülkeleri ziyaret etmek için yeterli zamanımız yok. Umarım bir gün Türkiye'yi ziyaret edebilirim!


Şarkınız yeniden düzenlenecek mi?

Herkese sürpriz olmasını istediğimiz için, gizli kalsın:)

Bu röportaj için çok teşekkürler. Son olarak, Türk Eurovisionseverlere bir mesajınız var mı?

Bu harika röportaj için çok teşekkür ederim. Umarım şarkım "For Life" ı ve verdiği mesajı beğenirsiniz. Desteğiniz için teşekkür eder ve herkese sevgimi göndermenizi dilerim. Parmaklarınızı Belgrad'da benim için birleştirin lütfen:)


Röportaj
Hakan YALÇINKAYA

























First of all, would you please inform us about your music career?

In short, I have been singing since I was 5 years old, and professionally since I was 12. I was raised singing every style of music you can imagine and participated in a variety of theatre shows, as well as various talent competitions in the United States. I was also blessed enough to be able to sing for crowds of 65,000+ people in a variety of arenas which ultimately prepared my heart and spirit at a very young age in touching peoples lives through music. The musical journey continued and my passion for entertainment became insatiable. When I was 19 I was featured singing on two jazz albums and was privileged to be asked to open for Tony Bennett where I sang with his large orchestra. Soon after, I was offered to sing with a jazz band and tour Asia for a year and a half. Upon my return, I made the move to Los Angeles where I was blessed to work with many influential individuals in the music business such as song writer Steve Dorff, who has written hit songs for artists like Whitney Houston, Celine Dion, Barbara Streisand and many others. When I met my beloved husband who is Polish, my love for him ultimately inspired me to move to Poland. My Fathers Mother was Polish, so Poland was always close to my heart. Last September I released the album "Hidden Treasure" with Universal. Shortly after, I was a featured celebrity in Dancing with the Stars in Poland.
Now, I am incredibly honored and humbled to have the tremendous privilege in representing the beautiful country of Poland in Eurovision 2008.

Before being competitor against Turkey, what was our country meaning to you? Have u ever been to Turkey? Can u remember any Turkish Eurovision song which u like? What do u think about Turkey 2008 Song?

I have not yet had the chance to visit Turkey, but I do hope that I can at some point this year. To be honest with you, I haven't yet had a chance to listen to all the entries this year, but of course I'll watch for Turkey's song! Turkey must be a lovely country with such a rich culture. I've met some Turks in
my life and they were really friendly. I'm looking forward to meeting the Turkish representatives in Belgrade.

What are your favourite Polish Eurovision songs?

When I lived in the US, I didn’t know about ESC because it's not broadcasted there yet. I have heard some of the entries from past years and was very impressed. They are all so different, each one very special in a different way. In regards to Polish entries, I really enjoyed „To nie ja” by Edyta Gorniak in 1994.

How much do you rely on your song?

“For Life” is about Universal Love on the highest level. It is about being blessed with this beautiful emotion that we all have within us, that we all can give to one another. This song is very dear and close to my heart. I wrote, arranged and produced For Life embracing the feeling of Love and what it has done for my husband and I. My purest intention at ESC is to touch as many people as possible, reminding them of the gift of Love we all have within us that we can share.

Allright then, do you believe that a success in ESC will contribute to your career?

This has been an incredible journey unfolding before my very eyes. I feel incredibly honored to have been chosen to represent Poland and wish with a completely open Heart, to embrace the light of Love and share this pure feeling with as many people as possible through my music. I hope to make Poland proud.

How did you decide to participate in this contest?

Very humbly, we received literally hundreds of emails from people all over Poland, asking to submit a song in the Polish pre-selection. At the time, I did not know anything about Eurovision because it has not been televised in the United States. When we made the decision to submit a song, I wanted to share something with people that was closest and dearest to my heart and that would ultimately touch people on a deep emotional level. Now a few months have passed, and I still can't believe that I am representing Poland this year :)


Can you give us brief information about the arrival process of this song?

I was working on this song for a few months as a gift for my husband. After we found out that the demo for “For Life” was among the finalists in the
Polish pre-selection show, I began to complete the arrangement, programming, vocals and production. Then we approached Adam Sztaba with the Polish Radio Orchestra, with whom I worked with on the string orchestrations. We invited 2006 Grammy Award winning Simon Gogerly to add the finishing touches with mixing.


Have u ever competed at any Polish national selections before?

No I haven't. That was my first time.


How do you find esc in terms of format?

It's a really interesting way of promoting European culture and music. This
one night you can hear songs from 43 countries and enjoy the musical
abundance of Eurovision!


Did you follow up esc beforehand?

ESC is not known in the US. However, recently I heard that there's going to be an American version very soon which is exciting!

Do you have any favorite song in Eurovision history?

Because I am new to the contest and it is not known in the US, I never knew of it before. But I was very interested to watch Celine Dion and Lara Fabian's performances at ESC back in 80s and they were simply amazing!

Do u think to organize a promo tour before May? Do u think to come to Turkey in this tour?

Obviously I would truly love to come to Turkey, but unfortunately we won’t have enough time to visit all of the countries. But hopefully one day soon I can visit Turkey!

Is the song going to be re-arrenged at the ESC stage?

We'd like to surprise everybody so it has to remain secret :)


Finally, thanks a lot for this interview.

Have u got any messages to Turkish Eurovision lovers?

Thank you very much for this wonderful interview. I hope that you like my song 'For Life' and it’s message. I'd like to thank you for your support and to send each and every one of you all of my Love. Please keep your fingers crossed for me in Belgrade :)

Interview by Hakan YALÇINKAYA



Hiç yorum yok: