25 Mayıs 2008 Pazar

ZAFER RUSYA'NIN; TÜRKİYE YEDİNCİ!


Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen 53. Eurovision Şarkı Yarışması büyük çekişmesi ve şaşırtıcı sonuçlarıyla dün akşam tamamlandı. Rusya adına ikinci kez yarışmalara katılan Dima Bilan en yakın rakibi Ukrayna'lı temsilci Ani Lorak'ın 40 puan kadar önünde bitirerek yarışmayı ülkesine taşırken, Yunanistan beklentilerin üstünde bir sonuç alarak 3. oldu.

2006 yılında Atina'da düzenlenen yarışmaya da katılan Dima Bilan, Finlandiyalı rock grubu Lordi'nin ardından 2. olmuştu. Otoriteler, 2 yıl arayla 2. kez yarışmalara katılan ve dünyaca ünlü olimpiyat şampiyonu Eugeni Pluschenko'nun da sahne desteğini alan Dima'nın birinciliğini sürpriz olarak görmüyor. Rusya'nın özellikle son yıllarda Ukrayna, Yunanistan ve Ermenistan gibi yarışmaya yaptığı yatırımlar ve verdiği önem zaten gözlerden kaçmıyordu.

Türkiye'den de 10 puan alan ve 4.lüğü yakalayan Ermenistan'ı yılın başarılı çalışmalarından birine sahip Maria ile Norveç takip ederken evsahibi Sırbistan Oro ile 6.lığı elde edebildi.

Türkçe bir rock şarkısıyla Eurovision'a katılan Mor ve Ötesi ise San Marino, Finlandiya, Belarus, Macaristan gibi ülkelerden de aldığı oylarla yarışmayı 138 puanla 7. sırada tamamladı.

Türkiye'ye tek 12 puanını veren Azerbaycan bu yıl yarışmalara ilk kez katılmasına rağmen başarılı bir sonuç elde ederek yarışmayı 8.likle tamamladı. Türkiye ve Macaristan, Azerbaycan ekibi Elnur ve Samir'e 12 puan veren iki ülke oldular.

Hüsran

Yarışma süresince Eurovision fanlarının en büyük favorisi olarak gösterilen İsveç ve İsviçre tarihlerinin hüsranıyla karşılaştılar. 22 Mayıs Perşembe akşamı düzenlenen ikinci yarı finalde halk oylarıyla Bulgaristan ve Makedonya'nın gerisinde kalarak 12. olan İsveç'in jüri kararıyla finale çıktığı görüldü. İsveç'i, ülkesine 1999 yılında Take me to your heaven adlı şarkısıyla birinciliği getiren Charlotte Pirelli Hero adlı şarkısıyla temsil ediyor ve tüm anketlerde ve bahislerde önde gösteriliyordu.

Yine bir diğer favori İsviçre ise 2. yarı finalde 47 puan alarak 13. sırada yer almış ve finale katılma hakkını kaybetmişti.

Yarı finallerde ciddi oy patlaması yapan Hırvatistan, Romanya, Danimarka ve Portekiz gibi ülkelerin finalde ciddi puan kaybı yaşaması, finallerde oy kullanan kitlelerin güçlü, göz kamaştırıcı ve etkili çalışmaları tercih ettiğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

54. Eurovision Şarkı Yarışması'nın Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılması bekleniyor.

Skor tabloları ve sonrasındaki haberler için http://www.eurovision.tv/

Hiç yorum yok: